lauantai 26. lokakuuta 2013

Pestoa

Italialainen pestokastike.

Joka kerta, kun teen pestoa, niin mietin, miksen tee sitä vielä useammin. Pesto on nopea ja helppo tehdä (tuntuu olevan meikäläiselle tärkeitä kriteereitä ruoanlaitossa ja leivonnassa. :) ja se käy niin moneen, ettei se tosiaankaan jää pilaantumaan jääkaappiin. Ja kun on tehnyt itse pestoa, kaupan valmiit purkkipestot tuntuvat ihan tikkuisilta ja mauttomilta. Lisäksi pähkinäallergiani estää ostamasta niitä, sillä nykyisin jokaisessa purkkipestossa tuntuu olevan pähkinää, mikä sinänsä on aika käsittämätöntä, kun eihän pestoon pähkinää tyypillisesti käytetä.

Useimmiten pestoa sekoitetaan meillä pastaan, päälle parmesania ja pikainen lounas on siinä. Jos pestoa jää jäljelle, sen voi käyttää sämpylätaikinan sekaan tai tehdä "sämpyläkorvapuusteja", joissa sämpylät muotoillaan kuten korvapuustit, väliin laitetaan pestoa ja pinnalle ripotellaan pinjansiemeniä. Pestoa voi sekoittaa myös kermaviiliin, jolloin siihen on mukava dippailla kasviksia. Jos pestoa jää tosi vähän, sitä voi jatkaa oliiviöljyllä ja salaatinkastike on valmis. Yleensäkin pesto käy lähes kaikkeen, missä on tomaattia ja mozzarellaa, kuten pizzaan tai tomaatti-mozzarella salaattiin. Myös bruschettojen päällä pesto maistuu. Italialaiset lihapullat syntyvät helposti, kun tavalliseen lihapullataikinaan lisää pestoa ja mozzarellaa.

Tällä kertaa tein pestoa Hesarin ohjeen mukaan ja kastike oli oikein maukas. Muuten noudatin ohjetta, mutta pecorinoa ei ollut, niinpä korvasin sen parmesanilla. Kokeilemani Hesarin ohjeet ovat yleensäkin olleet hyvin luotettavia ja toimivia. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti