tiistai 12. elokuuta 2014

Käsityöostoksia ja paniikkitiskirättejä


Huh, onpas ollut pitkä blogitauko, mutta niin on ollut lomakin. Kesälomareissuilla on ihana (ja aivan pakko) kuitenkin poiketa ohi vilistäviin käsityöaarreaittoihin. Tänä kesänä ollaan pysähdytty mm. Käsityökeskus Tuumassa Turun keskustassa, Lankakauppa Kerässä Tampereella ja Lankavassa (entinen Kauhavan Kangasaitta) Kauhavalla. Mukaan tarttui lankaa, kudetta, nauhoja, puikkoja ja aivan liikaa ideoita.Ihania materiaaleja kasseissa ja pää täynnä uusia huikeita ideoita istuu hän valmiina virkkaamaan, neulomaan ja askartelemaan. Mutta mitä tekee hän? Alkaa virkata tiskirättejä. Tiskirättejä! Niitä samoja, joita on vääntänyt vaikka kuinka monet. Mutta kun iskee käsityöähky, on turvallinen tiskirätti paras pelastus. Kädet saavat kaipaamaansa työtä ja pää voi levätä, vapautua suotituspaineista ja suunnitella jo seuraavaa työtä. Siksi kutsun niitä paniikkitiskiräteiksi. No, tässä sitten valmiit 
tuotokset.


Ylläoleva tiskirätti on virkattu pylväin Schachenmayerin liukuvärjätystä puuvilla-bambulangasta. Ja taas kävi liukuvärjäyksen kanssa niinkuin pelkäsinkin. Liukuvärjätty lanka näyttää kerällä usein hyvältä, mutta valmiissa työssä liukuvärjäys tehokeinona on aina jotenkin epäonnistunut. Läikkiä siellä täällä. Toisaalta lika ja tahrathan ei tässä pahemmin näy, kun rätti on jo valmiiksi läikikäs. Mutta onneksi en valinnut sitä ruskeavoittoista, joka olisi todennäköisesti näyttänyt koko ajan kahvitahraiselta. ;) Mutta kertokaahan, jos tiedätte jonkun kauniisti liukuvärjätyn langan, jossa langan väri vaihtuisi valmiissa työssä vesivärinomaisesti, huomaamattomasti sävystä toiseen. 


Tuon "valmiiksi likaisen" rätin innoittamana virkkasin vastapainoksi kauniin pitsitiskirätin Schachenmayerin puuvilla-bambulangasta. Sinä on keskellä ketjusilmukkalenkki, josta sen voi ripustaa kuivumaan. Ohjetta tähän ei ole, se syntyi omasta päästä virkaten ja purkaen ja näitä kahta vaihetta koko ajan toistaen. :)Tämä viimeinen rätti on tehty kaikista bambulankojen jämistä. Luulin virkanneeni sen ristipylväin, mutta silmukat ovatkin jotain aivan muita. Erheeni selvisi täältä, josta löytyy selkeästi kuvitetut virkkauksen perusteet, mm. lyhenteet ja erilaiset silmukat. Ristipylväissä pitäisi ilmeisesti jäädä kaunis pitsimäinen reikäjono. Nämä pylväät ovat vain virkattu ristiin ilman reikiä. Ihan hauskaa jälkeä kuitenkin. :)

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Jospa tulis siivottua enemmän, kun on kauniimmat välineet. ;)

   Poista
  2. Niinpa!! Minun anoppi virkkaa kasityo ahkyssa patalappuja!

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! Seuraavaa ähkyä täytyykin yrittää taltuttaa patalapuilla. :)

   Poista