lauantai 29. maaliskuuta 2014

Neulottu käsikoru

Onpa kiva olla taas pitkästä aikaa koukussa!

Viime kuukaudet olen tainnut olla koukussa lähinnä työntekoon ja muu tekeminen on jäänyt vähemmälle. Joulun alla suunnitellut ja aloitetut näpertelyt jäivät suurin osa puolitiehen ja osa ei edennyt suunnitteluvaihetta pidemmälle. Täytyy varmaan ajatella positiivisesti niin, että ensi jouluksi on ainakin kasakaupalla ideoita ja aloitettuja projekteja!

Mutta nyt jäin jälleen koukkuun, kun kaivoin esiin yhden vanhoista projekteistani. Näin nimittäin taannoin Eilen tein -blogissa hauskan neulotun palmikko-käsikorun ja halusin samanlaisen myös itselleni. Teinkin yhden koeversion, mutta siitä tuli lankavalintani vuoksi liian pullea ja jäi käyttämättä. Sen jälkeen asia unohtui, mutta nyt otin työn jälleen puikoille.

Alkuperäisessä ohjeessa koru tehdään kolmesta neuleputkesta, jotka letitetään. Ensimmäisen version tein ohjeen mukaan, mutta sitten päätin yrittää toista lähestymistapaa, jossa tein vain yhden pitkän putken ja kieputin sen ranteen ympärille. Tämän korun voi tehdä vaikka mistä langasta, mutta ainakin tässä korussa käyttämäni Novitan Miami-lanka sopi oikein hyvin tähän.

Tässä ohje, ainakin suurinpiirtein:

Luo 6 silmukkaa sukkapuikolle (tässä käytin nro 3). 
Neulo ensin 1 krs kaikki silmukat oikein. 
Sen jälkeen älä käännä puikkoa, vaan liu'uta silmukat takaisin saman puikon alkuun ja aloita neulominen samasta päästä uudestaan. Langan tulee kiertää takakautta puikon alkuun. Toista tätä loppuun asti, neuloen pelkkiä oikeita silmukoita.
Vinkki: Jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka kannattaa kiristää todella tiukkaan, jotta putken kääntöpuolesta tulee mahdollisimman siisti.
Itse tein kolme kertaa ranteen ympäri kiertävään koruun 61cm pitkän putken. 
Päätä silmukat ja ompele putken päät yhteen.


Kun putki on ommeltu lenkiksi, kieputa se ranteesi ympärille. 
Merkitse nuppineuloilla ne risteyskohdat, jotka haluat kiinnittää yhteen. Kiinnityskohtia kannattaa ola muutama, jotta koru pysyy hyvin kasassa.
Tee lopuksi nuppineulojen kohtiin aina yksi pisto käyttämälläsi langalla. Pistokohtaan voi jäädä näkyviin pieni kuoppa, mutta käytössä sitä ei huomaa.
Koska tämän tekeminen oli superhauskaa ja korusta tuli tosi kiva, tein heti perään toisen. Lisäksi suunnittelen jo tekeväni näitä kaikenvärisiä ja -kokoisia yhdessä ja erikseen käytettäväksi. Alemmassa kuvassa näkyvään violettiin koruun tein lyhyemmän neuleputken ja kieputin sen vain kaksi kertaa ranteen ympärille. Lankana tässä oli Allhemp 6 -hamppulanka, joka karkeutensa ansiosta sopii kivasti tähän koruun. Putken taustasta en saanut tehtyä ihan yhtä siistiä kuin toiseen koruun, jonka epäilen johtuvan osin karkeasta rakenteesta (vaikkakin suurimmalta osin tekijän harjoituksen puutteesta).

Kuvassa näkyy myös ihan ensimmäinen versioni korusta, joka on tehty kolme putkea palmikoimalla. Tein korun kolminkertaisella bambulangalla, mutta siitä tuli minun makuuni liian pullea.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti