sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Pataleipä

Tämä pataleipäresepti on ollut suosikkini siitä lähtien, kun vuosi sitten sain sen käsiini. Nyt pataleipäreseptejä on näkynyt myös syksyn aikakauslehdissä, kuten Kotivinkissä. Leivän juju on se, että taikina tehdään jo illalla kohoamaan yön ajaksi ja aamulla taikina vain lätkäistään kuumennettuun pataan paistumaan.

Olen aina haaveillut täydellisestä, rapeakuorisesta leivästä ja tällä reseptillä se onnistuu ilman mitään kikkakonsteja.
Pataleipä
3 1/2 dlvettä
7dl vehnäjauhoja
2tl kuivahiivaa
Ripaus suolaa

Sekoita kuivahiiva jauhoihin, lisää vesi, suola ja sekoita. Taikinan kuuluu jäädä melko löysäksi ja tahmeaksi. Peitä kulho tiiviisti esim. muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön yöksi kohoamaan.

Laita kannellinen pata aamulla lämpenemään kuumaan uuniin n. 30 minuutiksi. Kääntele taikinaa jauhotetulla alustalla pari kertaan. Älä vaivaa taikinaa, vaan pyöräyttele vain ympäri pari kertaa.
Ota kuuma pata uunista ja laita taikina sen pohjalle, kansi päälle ja pata takaisin uuniin. Ole varovainen, sillä pata on todella kuuma ja "poltti" meidän puiseen leipälautaan mustan rinkulan.

Anna leivän paistua n.30 minuuttia ja ota pata uunista. Ihaile kannen alta paljastuvaa täydellistä leipää ja herkuttele, kun leipä on hieman jäähtynyt.

Vinkki: leivästä voi tehdä erilaisia variaatioita korvaamalla osan vehnäjauhoista esim. graham- tai ruisjauhoilla. Taikinaan voi myös lisätä siemeniä sekoitusvaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti